Monday, September 14, 2015

Engagement Part 1

Hi dearies, so baru ada masa untuk update entry. Lately busy with business, study, work and latest with preparation of engagement. Yup dah nak jadi tunangan orang by end of this month. Hope everything will run smoothly. Let's cut it short, i nak cerita sikit pasal preparation untuk majlis pertunangan.

After 5 months "berkawan" we decided to bring this relationship to the next phase. Lepas ni sambung bercinta dengan tunang yer hahaha. Preparation untuk majlis kami hanya dalam masa 2 bulan (so imagine la sibuk tahap gaban nya). 

1. List & Budget

List & budget ni pada i sangat penting. It helps me to determine barang ape yang i perlukan untuk majlis & to make sure my spending is within budget.

Contoh list yang i buat

1. Date & Venue

2. Tetamu 150 orang

3. Makanan: Rewang

4. Khemah

5. Hantaran 7-9: untuk bertunang kebanyakan hantaran i adalah makanan contoh nya cake, chocolate, buah-buahan & etc.

6. Baju Tunang:

7. Mini Pelamin by H2 Sweetooth
    FB: H2 Sweetooth - Mini Pelamin
    IG: h2_sweetooth

8. Makeup by FB: Annyss Shahida

9. Doorgift 150 pcs


2. Hunting Session

Hunting session, this part i like the most haha. Kebanyakan barang deco hantaran & dulang i cari kat Sarah Hudges, Jalan TAR. Kedai dia di tingkat 6. Kat situ ada banyak choice of dulang, bunga, & barang2 deco. Gubahan hantaran dua belah pihak homemade by my mom. Artificial flowers around RM9.90 sejambak (5 kuntum bunga besar) but depends pada jenis bunga jugak. Rose foam  yang warna putih macam dalam gambar kat bawah ni RM6.90 sejambak (10 kuntum).


RM11.90/dulang
RM12.90/dulang
Ni dulang pihak lelaki dah siap gubah..mama yang tolong buatkan gubahan
Mungkin ini rezeki i, Gulatis Silk House tengah buat bridal sale at that time. Gunakan kesempatan macam ni untuk berjimat hehe.







Thursday, March 19, 2015

Food Hunting: Dubu Dubu

Hellooo....food hunting again. Kali ni kat Dubu Dubu Seoul Food, restoran makanan korea. The taste was quite good. Jenis perut macam lia ni perkara wajib adalah nasi and thanks god Dubu Dubu ada nasi :D . So lia order Korea Spicy Chicken Wing Set RM19.90. Dalam set ni ada rice, 3 type of sayur ape tah (i don't know the name) soup, and chicken wing, nyummy. My partner order Garlic Bulgogi Beef Set RM20.90.




Korea Spicy Chicken Wing Set RM19.90


Jadi untuk mineral water dekat sini RM3.50 sebotol, and my drink Peach Tea RM6.90. Peach Tea ni agak manis dan pekat. Bersemut bibir i uolls hahaha. Teringin nak merasa desert Dubu Bingsu RM8.90, jadi i order and share with my partner. Dubu Bingsu ni ala2 abc, cuma flavor and topping die agak berlainan. Total makan berdua dekat Dubu Dubu plus tax bagai RM69.72.


Peach Tea RM6.90

Dubu Bingsu RM8.90




Friday, January 9, 2015

Food Hunting: IKEA

Cuti Hari Krismas yang tanpa apa2 plan, tengah seronok berborak melayan clashers kat COC tu then suddenly terfikir nak ajak Cik ul ke ikea, mengidam nak makan kat restaurant ikea tuh. Sambil tu boleh shopping something untuk rumah hehe. Ikea sangat padat on public holiday, kami round dekat 3-4 kali nak cari table kosong dalam restaurant ni, last2 kena waiting for people yang dah nak habis makan tu bangun. Queue nak order food pun kemain panjang lagi.


Happy girl with her happy tummy :D

Bertiga tapi order nya macam soploh orang nak makan hahaha. Kami order chicken wing, double fish & chips, chicken whole, salmon with lemon, meatball & 2 bottle of mineral water. So total kami makan kat sini together with tax RM68.57.


Ni tamak namanya, last2 tak habis pun.




Perut pun dah isi, tummy are happy, kami round Ikea konon nya nak cari hadiah kahwin for our best friend. Last2 lea yang banyak borong barang rumah. Someday bila dah ada rumah sendiri, akan ku hias rumah ku mengikut citarasa ku, tak sabar nak ada rumah sendiri, ecehh.

Friday, January 2, 2015

I January 2015 @ Broga Hill

Happy New Year 2015 :D

Sambut tahun baru 2015 di broga hill. Cepat masa berlalu and this year im turning 1 year older, hehehe. Tahun baru, kehidupan baru, buku baru, yang penting sekarang ni kena fokus lebih pada kehidupan sendiri. Dah banyak plan tersusun untuk tahun ni & harap2 tercapai, aminn. Kali ni hiking trip ke broga hill hanya berempat. Kat kawasan kaki bukit broga hill ni ada disediakan kawasan parking dengan bayaran RM2/per entry. Kami start mendaki pukul 6 pagi, perjalanan ke puncak mengambil masa lebih kurang 30 min. Jadi pada sesiapa yang berhajat nak tengok sunrise, kena mulakan pendakian awal pagi yer. Dinasihatkan bawak torchlight sebab keadaan gelap dan kalau boleh jangan la pakai jeans, berat oii, susah lak tu nak mendaki.







Broga hill ni ada 3 puncak, puncak tinjau pertama, puncak tinjau kedua dan puncak broga. Dia punya penat mendaki tu jangan cakap la, stamina ke laut oii haha. Nasib baik la tak tinggi sangat. Bila dah nak sampai pusat tinjau pertama tu hati ada sikit bunga bunga, rest kejap dalam 5 min & teruskan pendakian ke puncak kedua.




I'm fascinated with the view

Puncak Tinjau Kedua 1150 kaki dari aras laut





Trek broga ni tak ada la susah sangat sebab laluan dah disediakan tapi keselamatan mendaki tu tetap perlu diutamakan. Sampai puncak kedua, rilex jap, tarik nafas jap, terus daki ke puncak terakhir, dah tak jauh pun. 

Posing dulu acah2 model hahaha

Yess dah sampai puncak

Yess akhirnya sampai jugak ke puncak. Puas hati. Lepak kejap hilangkan penat, layan angin kat puncak, kali ni tak dapat tengok sunrise sebab cuaca mendung, kabus tebal. Lebih kurang dalam pukul 8 pagi kami gerak ke bawah, masa untuk breakfast pulak. Kali ke 3 panjat broga, dah 2 kali sampai ke puncak, 1st time naik mampu sampai ke puncak kedua jer. Next time nak layan sunset pulak atas puncak broga. Ramai cakap sunset kat sini cantik.