Monday, September 14, 2015

Engagement Part 1

Hi dearies, so baru ada masa untuk update entry. Lately busy with business, study, work and latest with preparation of engagement. Yup dah nak jadi tunangan orang by end of this month. Hope everything will run smoothly. Let's cut it short, i nak cerita sikit pasal preparation untuk majlis pertunangan.

After 5 months "berkawan" we decided to bring this relationship to the next phase. Lepas ni sambung bercinta dengan tunang yer hahaha. Preparation untuk majlis kami hanya dalam masa 2 bulan (so imagine la sibuk tahap gaban nya). 

1. List & Budget

List & budget ni pada i sangat penting. It helps me to determine barang ape yang i perlukan untuk majlis & to make sure my spending is within budget.

Contoh list yang i buat

1. Date & Venue

2. Tetamu 150 orang

3. Makanan: Rewang

4. Khemah

5. Hantaran 7-9: untuk bertunang kebanyakan hantaran i adalah makanan contoh nya cake, chocolate, buah-buahan & etc.

6. Baju Tunang:

7. Mini Pelamin by H2 Sweetooth
    FB: H2 Sweetooth - Mini Pelamin
    IG: h2_sweetooth

8. Makeup by FB: Annyss Shahida

9. Doorgift 150 pcs


2. Hunting Session

Hunting session, this part i like the most haha. Kebanyakan barang deco hantaran & dulang i cari kat Sarah Hudges, Jalan TAR. Kedai dia di tingkat 6. Kat situ ada banyak choice of dulang, bunga, & barang2 deco. Gubahan hantaran dua belah pihak homemade by my mom. Artificial flowers around RM9.90 sejambak (5 kuntum bunga besar) but depends pada jenis bunga jugak. Rose foam  yang warna putih macam dalam gambar kat bawah ni RM6.90 sejambak (10 kuntum).


RM11.90/dulang
RM12.90/dulang
Ni dulang pihak lelaki dah siap gubah..mama yang tolong buatkan gubahan
Mungkin ini rezeki i, Gulatis Silk House tengah buat bridal sale at that time. Gunakan kesempatan macam ni untuk berjimat hehe.







Thursday, March 19, 2015

Food Hunting: Dubu Dubu

Hellooo....food hunting again. Kali ni kat Dubu Dubu Seoul Food, restoran makanan korea. The taste was quite good. Jenis perut macam lia ni perkara wajib adalah nasi and thanks god Dubu Dubu ada nasi :D . So lia order Korea Spicy Chicken Wing Set RM19.90. Dalam set ni ada rice, 3 type of sayur ape tah (i don't know the name) soup, and chicken wing, nyummy. My partner order Garlic Bulgogi Beef Set RM20.90.




Korea Spicy Chicken Wing Set RM19.90


Jadi untuk mineral water dekat sini RM3.50 sebotol, and my drink Peach Tea RM6.90. Peach Tea ni agak manis dan pekat. Bersemut bibir i uolls hahaha. Teringin nak merasa desert Dubu Bingsu RM8.90, jadi i order and share with my partner. Dubu Bingsu ni ala2 abc, cuma flavor and topping die agak berlainan. Total makan berdua dekat Dubu Dubu plus tax bagai RM69.72.


Peach Tea RM6.90

Dubu Bingsu RM8.90




Friday, January 9, 2015

Food Hunting: IKEA

Cuti Hari Krismas yang tanpa apa2 plan, tengah seronok berborak melayan clashers kat COC tu then suddenly terfikir nak ajak Cik ul ke ikea, mengidam nak makan kat restaurant ikea tuh. Sambil tu boleh shopping something untuk rumah hehe. Ikea sangat padat on public holiday, kami round dekat 3-4 kali nak cari table kosong dalam restaurant ni, last2 kena waiting for people yang dah nak habis makan tu bangun. Queue nak order food pun kemain panjang lagi.


Happy girl with her happy tummy :D

Bertiga tapi order nya macam soploh orang nak makan hahaha. Kami order chicken wing, double fish & chips, chicken whole, salmon with lemon, meatball & 2 bottle of mineral water. So total kami makan kat sini together with tax RM68.57.


Ni tamak namanya, last2 tak habis pun.




Perut pun dah isi, tummy are happy, kami round Ikea konon nya nak cari hadiah kahwin for our best friend. Last2 lea yang banyak borong barang rumah. Someday bila dah ada rumah sendiri, akan ku hias rumah ku mengikut citarasa ku, tak sabar nak ada rumah sendiri, ecehh.

Friday, January 2, 2015

I January 2015 @ Broga Hill

Happy New Year 2015 :D

Sambut tahun baru 2015 di broga hill. Cepat masa berlalu and this year im turning 1 year older, hehehe. Tahun baru, kehidupan baru, buku baru, yang penting sekarang ni kena fokus lebih pada kehidupan sendiri. Dah banyak plan tersusun untuk tahun ni & harap2 tercapai, aminn. Kali ni hiking trip ke broga hill hanya berempat. Kat kawasan kaki bukit broga hill ni ada disediakan kawasan parking dengan bayaran RM2/per entry. Kami start mendaki pukul 6 pagi, perjalanan ke puncak mengambil masa lebih kurang 30 min. Jadi pada sesiapa yang berhajat nak tengok sunrise, kena mulakan pendakian awal pagi yer. Dinasihatkan bawak torchlight sebab keadaan gelap dan kalau boleh jangan la pakai jeans, berat oii, susah lak tu nak mendaki.







Broga hill ni ada 3 puncak, puncak tinjau pertama, puncak tinjau kedua dan puncak broga. Dia punya penat mendaki tu jangan cakap la, stamina ke laut oii haha. Nasib baik la tak tinggi sangat. Bila dah nak sampai pusat tinjau pertama tu hati ada sikit bunga bunga, rest kejap dalam 5 min & teruskan pendakian ke puncak kedua.




I'm fascinated with the view

Puncak Tinjau Kedua 1150 kaki dari aras laut





Trek broga ni tak ada la susah sangat sebab laluan dah disediakan tapi keselamatan mendaki tu tetap perlu diutamakan. Sampai puncak kedua, rilex jap, tarik nafas jap, terus daki ke puncak terakhir, dah tak jauh pun. 

Posing dulu acah2 model hahaha

Yess dah sampai puncak

Yess akhirnya sampai jugak ke puncak. Puas hati. Lepak kejap hilangkan penat, layan angin kat puncak, kali ni tak dapat tengok sunrise sebab cuaca mendung, kabus tebal. Lebih kurang dalam pukul 8 pagi kami gerak ke bawah, masa untuk breakfast pulak. Kali ke 3 panjat broga, dah 2 kali sampai ke puncak, 1st time naik mampu sampai ke puncak kedua jer. Next time nak layan sunset pulak atas puncak broga. Ramai cakap sunset kat sini cantik. 








Monday, December 29, 2014

Kembara ke Langkawi

21/2/2014-24/2/2014

Ini kali ke 3 jejak kan kaki kat Pulau Langkawi, tak pernah jemu plus i love beach so much. Ticket flight return to Langkawi RM76/person. Kami stay kat Izz Room Motel terletak kat Pantai Cenang tapi so sad sebab dia tak menghadap pantai. Nak book hotel yang menghadap pantai banyak dah fully booked time tu. Recommended stay area Pantai Cenang sebab ini adalah tarikan utama pelancong & tempat die memang meriah.





The next morning kami ke Dataran Lang. Wajib posing depan statue burung helang yang besar tuh. Tu bukti kami dah jejak kan kaki kat Langkawi, haha. Next to Dataran Lang ada Taman Lagenda Langkawi, walking distance jer. It is a nice place.


Dataran Lang


Taman Lagenda Langkawi

Dah puas bergambar kami gerak ke Underwaterworld Langkawi. RM30 per entry & di buka start 10 pagi-6 petang. Tempat ni memang sesuai sangat untuk family2 yang datang bawak anak2 tuh. Boleh tengok penguin, shark, haish banyak la, yang tak pernah tengok pun ada. Settle kat sini kami gerak ke Langkawi Cable Car. Tercapai jugak hajat hati nak layan sunset atas Gunung Mat Cincang, fuhh syok. Sampai jer, ha ambik kau punya lah panjang queue kat tiket kaunter tuh. Cable car ni RM15 and boleh dapat lagi murah kalau uolls present student card. Memang nervous naik cable car ni bila tengok die naik semakin tinggi & angin kuat buatkan cable car tu bergoyang, fuhh berderau darah haha.






Masa kami datang ni skybridge under maintenance, so tak dapat nak merasa jalan2 kat skybridge tuh, rugi. Sementara nak tunggu sunset, kami lepak dekat satu restoran atas gunung ni. Ha ade restoran okeh atas gunung ni, boleh makan sambil layan view dari ketinggian beribu kaki tapi agak mahal la.

Sunset dari atas Gunung Mat Cincang.

Malam nya kami makan seafood kat kedai makan Haji Ramli area Pantai Cenang ni jer. Ketam masak pedas ala thai die memang terbaik. After dinner, jalan2 cuci mata dekat deretan kedai2 tepi jalan & santai layan angin malam tepi pantai. The next day tu kami ambik pakej untuk ke Pulau Dayang Bunting, RM30 untuk seorang. Teringin sangat nak tengok suasana kat Pulau Dayang Bunting ni.







Ready to go


Dah sampai Pulau Dayang Bunting

Untuk sampai ke Tasik Dayang Bunting kita kena jungle trekking dalam Pulau Dayang Bunting ni around 15 min - 20 min sebab tasik die terletak kat tengah2 pulau. Nak sewa life jacket kat sini RM10. Selesai aktiviti tengah hari tu, kami balik ke hotel, rest kejap & sambung menjelajah Pulau Langkawi, hehe. Petang tu kami ke Makam Mahsuri & Telaga Harbour Park.


Makam Mahsuri

Esok nya dah last day kat Langkawi so malam ni kita tabur duit beli coklat berbakul-bakul haha. Beratus jugak la untuk coklat saja :D (banyak kawan2 kirim yer). Esoknya flight kami ke KL petang so sempat lagi teman Ija borong perfume. Perfume2 kat sini boleh tahan murah jugak. Rambang mata kak nab kita. Sekian saja cerita kami kat Langkawi, gambar last tu dalam kedai perfume hehe.








Monday, December 15, 2014

Food Hunting : ROA by Jovian Mandagie, A Pie Thing, Dip n Dip

Kenit FC buat food hunting. Saja nak try tempat2 makan yang menarik.

1st Place: ROA by Jovian Mandagie

This time kami nak try restoran yang baru saja di bukak pada Ogos lepas, Roa by Jovian Mandagie. Restoran ni berkonsepkan makanan Manado, berasal dari Indonesia. Atas suggestion my little sister, so kami pun try la makanan kat sini. Restoran ni dekat area Seksyen 7, Shah Alam (dekat ngan Pak Li Kopitiam). Kat Bangsar pun ada 1 cawangan. Restoran ni memang cantik, kalau nak candle light dinner tu memang sesuai sangat, romantik gitew.



ROA by Jovian Mandagie


antara menu2 kat sini

Makanan kat sini kalau yang order spicy food tu, memang kaw dia punya pedas. So peminat makanan pedas boleh la try. Untuk yang tak tahan pedas tu, jangan order makanan yang ada cili yer, nangis kang. So i choose to try Nasi Goreng ROA sepinggan RM12.50. Nasi goreng ni agak kering and pedas.


Nasi Goreng ROA RM12.50

My friend order Mee Cakalang. Mee cakalang ni lebih kurang meggi ayam, cuma tambah sayur and ayam racik, RM10

Mee Cakalang RM10

Antara menu lain yang kami pesan, Miedal (Bubur Manado + Mee) RM12.50, for desert bebudak ni choose Banana Cheese Cake RM16/slice. Kalau korang yang jenis lidah exotic ni suka jenis makanan macam ni, ha boleh pegi try. So far the food was ok, but suasana and decoration restoran tu memang super nice and of course nama Jovian Mandagie itself kan. So total kami makan berlima kat sini RM112.




ROA by Jovian Mandagie
No. 1, Jalan Kristal K 7/K (Seksyen 7), Shah AlamSelangor


2nd Place: A Pie Thing

Next place A Pie Thing. Desert time bebeh. Tempat ni penuh dengan various type of pie. Wajib datang & try. Kedai dia kat area Damansara Utama. A Pie Thing ni kat corner lot, kedai die tak besar sangat & ramai orang. What i like about this place is, die punya kedai ni ala2 cafe kat Europe yang selalu kita tengok dalam movie2 omputih tu. Haha teringat ada satu cafe dalam cerita Gossip Girls tu, ha lebih kurang jer. Yang penting desert die sedappp.





Nutella & The Elvis

Chicken Chili Mash



So total up 3 type of pie yang kami pilih ni together with 2 bottle of mineral water RM46.30. Harga pie depend pada pie & topping apa yang kita nak letak atas pie tu. Ok nanti nak repeat balik tempat ni.


A Pie Thing

128G, Jalan SS21/35, Damansara Utama
Petaling Jaya, Malaysia


3rd Place : Dip n Dip

Last place for the night. Hajat hati nak karaoke dulu sejam dua, ahh tak jumpa pulak tempat karaoke so terus ke Dip n Dip, yeahh desert lagi after desert hahaha. Dip n Dip kat Bangsar ni memang selalu full bak kata Cik yuyu tapi luck kami baik, malam tu tak payah nak beratur panjang. Sampai jer dah ada table kosong. For choco lovers memang recommended datang sini. Sebabkan perut memasing dah full, kami order Brownies Crepe & share berlima. Fuhh sedappp, tetibe macam nak order lagi 1. 


Brownies Crepe RM28


Dip n Dip 
5, Jalan Telawi 3, Bangsar Baru, 59100 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Malaysia


Saturday, December 13, 2014

Trip to Melaka, 2D1N

Trip to Melaka with Kenit FC on weekend. Cerita ni dah berbulan baru nak update...busy sangat dengan  kerja, belajar la, outstation la, event la, kalah PM busy die tuh hahaha. Perjalanan kami bermula awal pagi sebab takut stuck dalam traffic jam. Sampai melaka around 2pm terus check in kat Euro Rich Hotel. It was a nice place, super comfortable, dah rasa macam duduk hotel 5 star okeh. Euro Rich ni kita boleh dapat family room at RM136/night. Family room ni boleh muatkan 3 orang dalam 1 bilik, 1 queen bed & 1 single bed.


Settle check in, rest kejap and then kami gerak ke Pantai Klebang. Yang menariknya kat sini, ada deretan bustel dan kafe bas. Bas2 lama yang diubah suai menjadi cafe. Kalau nak merasa makan dalam bas, ha mai la singgah sini. Even toilet kat sini pn dari bas yang dah di ubah suai. Toilet dalam bas gitew..haha. Petang tu lepak tepi pantai layan sunset. Malam pulak gerak ke Medan Ikan Bakar Muara Sg. Duyung, crowded tempat dia, memang ramai orang.  Kalau hajat nak makan kat sini mohon datang awal sbb parking pun selalu full. Servis agak lambat (mungkin sebab ramai kot) and the food was like sedapppp. So lepas dinner gerak ke Jonker walk, cuci mata sambil food hunting (yeah makan lagi..muahaha).

Ais Krim Pasu RM5

Ais Krim Yougurt RM3

The next day, misi pertama mesti la cari tempat untuk lunch dulu, perut kena isi sebelum nak buat pape. Kami decide nak lepak kat Calanthe Art Cafe. Ha sesuai dengan nama, tempat dia memang menarik, interior design tu cute sangat.Waktu lunch hour memang full, kena tunggu turn.

Calanthe Art Cafe
Painting on the wall

Tomyam Noodle
Selesai makan, baru la boleh jalan2 area Melaka ni. Singgah cuci mata jap kat Hard Rock Shop area Jonker Street ni jer, Lebur jugak la duit kat sini, hahaha. Wajib naik beca kalau nak acah2 ala tourist gitew haha. RM20/ride beca ni akan bawak kita pusing area2 tempat menarik mcm A Famosa. Abang beca kami sporting habis, pasang lagu kuat2, record video, siap menari lagi sambil kayuh beca.




Kemain yang hujung sekali tu posing ala2 model

Settle jalan2 area sini, ha sambung jalan lagi. Nak balik KL macam awal lagi, so singgah Cowboy Town kejap. Cowboy Town ni ala2 taman tema, harga per entry depends on pakej yang kita ambik. Cowboy Town buka 6 petang & kami ambik pakej A RM40 (thanks yuyu belanja, muah ciked). Cowboy Town  at that time bertemakan halloween, so staff kat sana semua dengan costume and make up ala2 halloween.




Kat sini ada Animal Parade Show start 8 malam. Kena tengok sebab memang best siap ade musical show lagi. Mohon ambik seat depan sekali yer sebab boleh tengok depan mata. Dah kata musim halloween kan, so show pun mesti la bertemakan halloween, scary gitew and siap ade red indian show. Habis show pun dah 10 malam, time to go home.